Dom Kultury Zacisze: D.I.Y. Woskowijka

Dom Kultury Zacisze: D.I.Y. Woskowijka

Zapraszamy do wykonania woskowijki, czyli świetnej eko alternatywy dla folii spożywczej. Tutorial przygotowała Magdalena Turska.

Do wykonania woskowijki należy przygotować:

  • tarkę,
  • wosk pszczeli,
  • papier do pieczenia.

Musimy mieć jeszcze:

  • kawałek materiału - jego wielkość zależy od naszych potrzeb i tego, czy planujemy używać woskowijki do zapakowania kanapki, czy osłonięcia dużej miski. Ważne, żeby woskowijkę wykonać z jak najcieńszej bawełny 100%,
  • nożyczki,
  • linijkę lub miarkę do zmierzenia materiału,
  • żelazko.

Jeśli mamy wosk w kawałku musimy zetrzeć go na tarce, tak, żeby łatwiej go było rozpuścić. W sprzedaży dostępny jest też starty wosk.

Teraz za pomocą nożyczek wycinamy odpowiedni dla nas kawałek materiału np. 30x30 cm.

Następnie na dużym kawałku papieru do pieczenia układamy materiał i posypujemy go woskiem. Co ważne papier musi być dużo większy od materiału, tak, żeby rozpływający się wosk nie zabrudził nam deski do prasowania.
UWAGA! Na tym etapie warto użyć niedużej wosku, zawsze będziemy mogli go dodać, a jeśli damy go w nadmiarze to woskowijka będzie zbyt bardzo sztywna i nie łatwo będzie zmienić jej kształt.

 
Na materiał z woskiem kładziemy drugi kawałek papieru do pieczenia i przesuwamy po nim rozgrzanym żelazkiem, aż rozpuścimy cały wosk. Jeśli jakiś fragment materiału nie przesiąknął woskiem, bo było go zbyt mało, możemy delikatnie odchylić papier i w brakujące miejsce dosypać wosku. Prasujemy do uzyskania jednolitej powierzchni po czym zdejmujemy papier i dajemy woskowijce ostygnąć.
 
 
Woskowijka jest już gotowa do użycia. Pod wpływem ciepła naszych rąk staje się elastyczna i dopasowuje się do dowolnego kształtu. Możecie zapakować w nią kanapkę lub osłonić w lodówce resztę sałatki, którą chcecie zjeść później. Pamiętajcie aby odpowiednio dbać o swoje woskowijki. Należy płukać je zimną lub letnią wodą, musimy unikać gorącej wody, która rozpuści wosk. Powodzenia!