Mikołajowe pierniczki

Mikołajowe pierniczki

Ela Cieślak z ARTkuchni podaje przepis na tradycyjne pierniki, których zapach rozchodził się na warsztatach „Moje Mikołaje”, a dzieci z wielkim entuzjazmem dekorowały je frykasami. Niech tradycji stanie się zadość.

 


Pierniczki:

  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ¼ kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka sody
  • 1/3 szklanki miodu

Wszystko razem zagniatamy, wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Wałkujemy na grubość ½ cm, wykrawamy pierniczki, pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C.


Z życzeniami Radosnych i Pachnących Świąt
Ela Cieślak, ARTkuchnia