Spotkanie Klubu Zielarskiego: Przyprawy z naszych półek kuchennych i parapetów
12 października 2023, czwartek, godz. 11.00
Wstęp wolny dla studentów UTW DK Zacisze, pozostali 20 zł.
Zapraszamy na spotkanie Klubu Zielarskiego poświęcone przyprawom z naszych półek kuchennych i parapetów.
Spotkanie prowadzi nasza zielarka Maria Kuzak. Opowie o roślinach przyprawowych, w tym korzennych. Nauczy nas rozróżniać rośliny na podstawie wyglądu, zapachu i smaku. Poznamy właściwości odżywcze i zastosowanie przypraw dla zdrowia, pielęgnacji urody, w codziennej kuchni, w potrawach codziennych i daniach wykwintnych. Powiemy o zasadach zbioru i przechowywania.
W programie:
- Jakie znamy rośliny przyprawowe?
- Historia roślin - w Polsce i w różnych kulturach.
- Burzliwa historia „przypraw korzennych”.
- Rośliny używane jako przyprawy, najczęściej stosowane w postaci świeżej, które nadają indywidualny charakter każdej potrawie.
- Przyprawy w świątecznych przepisach.
- Rozróżnianie rośliny na podstawie: wyglądu, zapachu i smaku.
- Zasady zbioru, przechowywania i stosowania.
- Właściwości odżywcze i możliwości wykorzystania tych przyprawy w potrawach codziennych lub daniach wykwintnych.
- Sposoby wykorzystania roślin przyprawowych dla zdrowia, w codziennej kuchni i pielęgnacji urody.
Otacza nas świat pełen fascynujących roślin, zwykle nieznanych. Wiedza o bogactwie życia form roślinnych pozwala nabrać respektu dla ich możliwości, przywraca należny im szacunek, z jakim pierwotne kultury odnosiły się do wszystkich przejawów istnienia – nasi przodkowie też. Przez tysiąclecia swego istnienia, użyczając swoich składników dla utrzymania życia, podtrzymania zdrowia i pomocy ludziom, uczestniczyły w historii i sztuce ludzi, zawsze obdarzając swym pięknem. Poznając roślinną różnorodność, właściwości możemy docenić je i zaprzyjaźnić się z nimi. Ten zielony świat czeka na ponowne odkrycie i pełne współistnienie na Ziemi.