Spotkanie Klubu Zielarskiego: Zapomniane rośliny z kuchni naszych przodków
16 listopada 2023, czwartek
Podczas listopadowego spotkania Klubu Zielarskiego poznaliśmy rośliny z kuchni naszych przodków.
Zielarka Maria Kuzak opowiedziała o roślinach stosowanych dawniej, znanych tylko z różnych przekazów, pamiętników i badań archeologicznych. Poznaliśmy:
- jak wyglądały i do czego były używane?
- starodawne receptury i sposoby przyrządzania potraw.
- warzywa, owoce i przyprawy powracające do współczesnych wykwintnych przepisów i codziennych dań.
- rozróżnianie roślin na podstawie: wyglądu, zapachu i smaku.
- zasady zbioru, przechowywania i stosowania.
- właściwości odżywcze i jak mogą być wykorzystywane w życiu codziennym.
- sposoby wykorzystania roślin dla zdrowia, w codziennej kuchni i pielęgnacji urody.