Spotkanie Klubu Zielarskiego: Zapomniane rośliny z kuchni naszych przodków

16 listopada 2023, czwartek

Podczas listopadowego spotkania Klubu Zielarskiego poznaliśmy rośliny z kuchni naszych przodków.

Zielarka Maria Kuzak opowiedziała o roślinach stosowanych dawniej, znanych tylko z różnych przekazów, pamiętników i badań archeologicznych. Poznaliśmy:

  • jak wyglądały i do czego były używane?
  • starodawne receptury i sposoby przyrządzania potraw.
  • warzywa, owoce i przyprawy powracające do współczesnych wykwintnych przepisów i codziennych dań.
  • rozróżnianie roślin na podstawie: wyglądu, zapachu i smaku.
  • zasady zbioru, przechowywania i stosowania.
  • właściwości odżywcze i jak mogą być wykorzystywane w życiu codziennym.
  • sposoby wykorzystania roślin dla zdrowia, w codziennej kuchni i pielęgnacji urody.