Warsztaty: Japońska sztuka robienia SUSHI
24 kwietnia 2021
Uczestnicy: młodzież w wieku 10-18 lat
Futomaki, uramaki, hosomaki, czyli warsztaty robienia sushi z Tomaszem Szymankiewiczem, założycielem Sushi Akademii. Młodzież w wieku 10-18 lat dowiedziała się jak przygotować:
- futomaki (gruba roladka) krojona na 6 szt.
- uramaki (roladka z ryżem na zewnątrz) krojona na 8 szt.
- hosomaki (cienka roladka) krojona na 6 szt.
Każdy uczestnik warsztatów otrzymał zestaw produktów:
- makisui - mata bambusowa
- pałeczki
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- nori - prasowane algi morskie
- wasabi – chrzan barwiony na zielono
- gari - marynowany imbir
- sezam
- sos sojowy
- produkty spożywcze (pieczony łosoś, surimi – paluszek krabowy, cienko krojony ogórek, oshinko - japońska kiszona rzodkiew, kanpyo - marynowa tykwa)
- winylowe rękawiczki
Prowadzenie: Tomasz Szymankiewicz.
Instruktor sushi z 20-letnim doświadczeniem. Sędzia konkursów kulinarnych. Założyciel Sushi Akademii - jedynej w Polsce placówki szkolącej sushimasterów www.sushiakademia.pl
Warsztaty w ramach cyklu „Dzieciaki nie płacą – bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży” – Budżet Obywatelski 2021.
FILMY:
DOFINANSOWANIE: