GOTOWAnaKULTURA
Termin realizacji projektu: sierpień - październik 2019
W ramach projektu odbyły się 3 cykle warsztatów skierowane do:
- dzieci 11+
- Grupa I: warsztaty kulinarne 20.08.19, warsztaty plastyczne 22.08.19
- Grupa II: warsztaty kulinarne 21.08.19, warsztaty plastyczne 22.08.19
- Instruktorzy: DIETANOVA.
- dorosłych w wieku 18-60 lat
- Grupa I: warsztaty kulinarne 28.09.19
- Grupa II: warsztaty kulinarne 29.09.19
- Instruktor: Mistrz Kuchni Stanisław Pacholski
- seniorów 60+
- Grupa I: warsztaty kulinarne 26.10.19
- Grupa II: warsztaty kulinarne 27.10.19
- Instruktor: Mistrz Kuchni Stanisław Pacholski
Wszystkie warsztaty realizowane były w siedzibie Partnera - Praskiej Światotece na ul. Szwedzkiej 6 w Warszawie.
Stanisław Pacholski - utytułowany Mistrz Kuchni, który zdobywał doświadczenie w takich renomowanych miejscach jak: Hotel Ramada Paramatta, Sydney, Australia, Ambasada Stanów Zjednoczony Ameryki w Polsce i rezydencja Ambasadora, Hotel „ Ramada Renesans” Sydney, Australia, Hotel Intercontinental Victoria Warszawa, Hotel Sofitel Kraków, Hotel Orbis Vera Warszawa, Hotel Desilva Air Port Warszawa. Współpracował z Pałacem Prezydenta RP. Przygotowywał różnej rangi przyjęcia i bankiety dla głów państw z całego świata. Współzałożyciel pierwszej w Polsce Akademii Sztuki Kulinarnej w Świeciu n/Wisłą. Doświadczenie i zdobyta przez lata wiedza kulinarna pozwoliły na otwarcie własnego Studia Kreatywnego Gotowania. Niekwestionowany specjalista w temacie: Tradycyjna-nowa kuchnia polska, kuchnie europejskie, australijska-fusion, kuchnie orientalne, kuchnia Tex-Mex. Wolontariusz Światoteki Praskiej.
WARSZTATY DLA DOROSŁYCH I SENIORÓW
W programie gotowania:
- Wiejski „Siekaniec” w bułce orkiszowej z żurawinową konfiturą
- Spagetti w pomidorach z wołowymi pulpetami
- Marokańskie „Tabule” – kasza kuskus z warzywami, chilli i kolendrą
Stanisław Pacholski przedstawił tajniki kuchni z danego regionu oraz opowiadał, jakie potrawy jadano w dawnych czasach, jak je przyrządzano oraz skąd się wzięły zwyczaje kulinarne danego kraju.
WARSZTATY DLA MŁODZIEŻY
Młodzież uczyła się gotować, dowiedziała się jak się zdrowo odżywiać i zrobiła artystyczny przepiśnik!
Celem warsztatów było wzbudzenie kreatywności kulinarnej w uczestnikach, pokazanie im alternatywnych dla starych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem tego co moją już w swoich lodówkach (zero waste), wzbudzenie w nich otwartości na świat i inne kultury przez „podróże kulinarne”.