GOTOWAnaKULTURA

GOTOWAnaKULTURA

Termin realizacji projektu: sierpień - październik 2019

W ramach projektu odbędą się 3 cykle warsztatów skierowane do:

  • dzieci powyżej 11 roku życia
    • Grupa I: warsztaty kulinarne 20.08, warsztaty plastyczne 22.08
    • Grupa II: warsztaty kulinarne 21.08, warsztaty plastyczne 22.08
    • Instruktorzy: DIETANOVA.
  • dorosłych w wieku 18-60 lat
    • Grupa I: warsztaty kulinarne 28.09 (sobota), godz. 10.00-14.00
    • Grupa II: warsztaty kulinarne 29.09 (niedziela), godz. 10.00-14.00
    • Instruktor: Mistrz Kuchni Stanisław Pacholski
  • seniorów powyżej 60 roku życia
    • Grupa I: warsztaty kulinarne 26.10 (sobota), godz. 10.00-14.00
    • Grupa II: warsztaty kulinarne 27.10 (niedziela), godz. 10.00-14.00
    • Instruktor: Mistrz Kuchni Stanisław Pacholski

Wszystkie warsztaty realizowane są w siedzibie Partnera - Praskiej Światotece na ul. Szwedzkiej 6 w Warszawie.

Stanisław Pacholski - utytułowany Mistrz Kuchni, który zdobywał doświadczenie w takich renomowanych miejscach jak: Hotel Ramada Paramatta, Sydney, Australia, Ambasada Stanów Zjednoczony Ameryki w Polsce i rezydencja Ambasadora, Hotel „ Ramada Renesans” Sydney, Australia, Hotel Intercontinental Victoria Warszawa, Hotel Sofitel Kraków, Hotel Orbis Vera Warszawa, Hotel Desilva Air Port Warszawa. Współpracował z Pałacem Prezydenta RP. Przygotowywał różnej rangi przyjęcia i bankiety dla głów państw z całego świata. Współzałożyciel pierwszej w Polsce Akademii Sztuki Kulinarnej w Świeciu n/Wisłą. Doświadczenie i zdobyta przez lata wiedza kulinarna pozwoliły na otwarcie własnego Studia Kreatywnego Gotowania. Niekwestionowany specjalista w temacie: Tradycyjna-nowa kuchnia polska, kuchnie europejskie, australijska-fusion, kuchnie orientalne, kuchnia Tex-Mex. Wolontariusz Światoteki Praskiej.

WARSZTATY DLA DOROSŁYCH I SENIORÓW

W programie gotowania:

  • Wiejski „Siekaniec” w bułce orkiszowej z żurawinową konfiturą
  • Spagetti w pomidorach z wołowymi pulpetami
  • Marokańskie „Tabule” – kasza kuskus z warzywami, chilli i kolendrą

Stanisław Pacholski przedstawi tajniki kuchni z danego regionu oraz opowie, jakie potrawy jadano w dawnych czasach, jak je przyrządzano oraz skąd się wzięły zwyczaje kulinarne danego kraju.

WARSZTATY DLA MŁODZIEŻY

Młodzież uczyła się gotować, dowiedziała się jak się zdrowo odżywiać i zrobiła artystyczny przepiśnik!

Celem warsztatów było wzbudzenie kreatywności kulinarnej w uczestnikach, pokazanie im alternatywnych dla starych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem tego co moją już w swoich lodówkach (zero waste), wzbudzenie w nich otwartości na świat i inne kultury przez „podróże kulinarne”.

ORGANIZATORZY:

DOFINANSOWANIE:

PARTNERZY: