Warsztaty dla dzieci: Mexican Fiesta

Dziewczyna kroi awokado

9 października 2021

Warsztaty dla dzieci w wieku 8-11 lat, podczas których stworzone zostały oryginalne piniaty. Uczestnicy przygotowali meksykański sos guacamole i poznali hiszpańskie słownictwo.

Hiszpańskojęzyczna nazwa piñata pochodzi od włoskiego pignatta oznaczającego rodzaj garnka.

Na kontynent amerykański piniata trafiła razem z konkwistą w XVII wieku. Szczególnie popularna stała się w meksykańskiej kulturze, stając się zarazem jednym z rekwizytów używanymi przez ewangelistów do nawracania rdzennej ludności. Uważa się jednak, że podobna tradycja była już wcześniej znana Aztekom podczas obchodów święta ku czci jednego z bóstw, Huitzilopochtli.

Piniata to kartonowa bądź gliniana figura, której wnętrze wypełnione jest słodyczami lub sezonowymi owocami. Cała zabawa polega na tym, by za pomocą kija i z zawiązanymi oczami rozbić podwieszoną na sznurku piniatę i uwolnić wodospad słodkości.

Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado. Swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl, āhuacamolli (w języku nahuatl āhuacatl - awokado, molli - sos), w języku hiszp. wymawia się je jako guakamole.

Prowadzenie: Bożena Wiśniewska oraz animatorki Pracowni Językowej.

Realizacja w ramach projektu „Dzieciaki nie płacą – bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży” – Budżet Obywatelski 2021.