Warsztaty: Japońska sztuka robienia SUSHI

Warsztaty: Japońska sztuka robienia SUSHI

24 kwietnia 2021 

Uczestnicy: młodzież w wieku 10-18 lat

Futomaki, uramaki, hosomaki, czyli warsztaty robienia sushi z Tomaszem Szymankiewiczem, założycielem Sushi Akademii. Młodzież w wieku 10-18 lat dowiedziała się jak przygotować:

  • futomaki (gruba roladka) krojona na 6 szt.
  • uramaki (roladka z ryżem na zewnątrz) krojona na 8 szt.
  • hosomaki (cienka roladka) krojona na 6 szt.

Każdy uczestnik warsztatów otrzymał zestaw produktów:

  • makisui - mata bambusowa
  • pałeczki
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • nori - prasowane algi morskie
  • wasabi – chrzan barwiony na zielono
  • gari - marynowany imbir
  • sezam
  • sos sojowy
  • produkty spożywcze (pieczony łosoś, surimi – paluszek krabowy, cienko krojony ogórek, oshinko - japońska kiszona rzodkiew, kanpyo - marynowa tykwa)
  • winylowe rękawiczki

Prowadzenie: Tomasz Szymankiewicz.

Instruktor sushi z 20-letnim doświadczeniem. Sędzia konkursów kulinarnych. Założyciel Sushi Akademii - jedynej w Polsce placówki szkolącej sushimasterów www.sushiakademia.pl

Warsztaty w ramach cyklu „Dzieciaki nie płacą – bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży” – Budżet Obywatelski 2021.

FILMY:
DOFINANSOWANIE: